Fredags mys med god mat Fläskfilé toppad m jordgubbar.





Potatisgratängen i ugnen( fylld med grädde, kvibille gräddost, ost, peppar och salt) till det gör vi stekt fläskfilé med fårostkräm (fårost,citron, creme fraiche, vitlök och peppar) toppar gör vi med jordgubbar och en god vitvins sås! så blir väl illa tvungen att smaka köttet ikväll ;)



Poptatisgratäng: 175 grader minst 1 timma.

Ingredienser: (hur mycket beroende på hur många du gör till) Jag gjorde för 2 personer.
Men räckte till ca 5 pers.

Potatis  (ca 10 st)
Vitlök (2 klyftor)
Kvibille Gräddost (halv ost)
Salt
Peppar
Visp grädde ( 5 dl)

Smörj en form. Skala och skiva potatisen. Lägg lager potatis, salt, peppar, kvibille gräddost som du hackar i mindre bitar och pressad vitlök. På toppen river du vanlig ost i valfri mängd och häller över ett stort paket grädde och ca 1-2 dl mjölk.

Sås:

Ingredienser:
Vitt vin
Buljong (kött/grönsaks)
vatten (vatten för en mer skyliknande och grädde så blir det en tjockare och fylligare sås)
peppar
redning (ljus)
Smör

Bryn lite smör i en gryta/panna och tillsätt vinet och låt koka upp, sen lite vatten, buljong och lite redning åt gången, inte mycket om du vill ha en tunnare och finare sås. Om du använder grädde får du ha lite mer redning så såsen blir lite tjockare. tillsätt lite peppar och smaka av. För mer smak tillsätt mer buljong eller krydda.
Fläskfilén:

ingredienser:
Hel fläskfile
svart peppar
salt/soya
lite vitt vin
Citron (lite citronsaft)

skär fläskfilen i bitar eller stek hel. Vid bitar läggar du i dessa i en skål och tilsätter kryddorna och låter ligga 1 timma i kylen. Stek bitrna lite lätt på vardera sida (beroende på hur hårt/lätt du vill ha stekt) men stek inte för l'nge då blir köttet torrt! Stek inte på för hög värme det går fort.

Fårostkrämen:

Fårost
Citron
Salt
peppar
Creme fraiche

Skär fårosten i små bitar så den lätt går att blanda ner bästa är att smula ner den om det går, beroende på vilken man väljer. Ju mjukare ju godare tycker jag så dom som ligger i vätska är dem bästa. Allså inte någon fetaost som är för sallad! blanda ner en hel creme fraiche (liten frp) och blanda ihop tillsätt lite salt och lite peppar och lika mycket fårost som fraiche. Citronsaft och blanda om smaka.. tillsätt mer av något om det är för salt eller för mycket citron.

Lägg upp potatisgratängen först. Sen köttet och klicka på fårostkrämen och skär sen jordgubbarna i skivor och toppa på krämen.


RSS 2.0